Välkommen till en ny värld av bilder!

Nu har vi flyttat vår blogg till www.smalandsbilder.se


Kom gärna och titta in på vår nya sida med massor av bilder och annat kul!


Tomas Magnusson och Jenny Lindberg

torsdag 9 juli 2009

Möcklehult-den gamla byn

Den finns en drivkraft hos människor som är helt otrolig! Denna lilla by är som bevarad från förr. De jobbar för att bevara kulturarvet. Här kan man bla hitta ställen som Doppebrunnen med helande vatten och "De drunknades by". När vi ställt bilen och tar en promenad genom byn som ligger på en ås, känns det som om man hamnat i Astrid Lindgrens Bullerby. När vi är på väg mot bilen igen träffar jag på liemannen... okej kanske inte så allvarligt som det låter. Dock träffar vi på en man som slår med lie, precis som förr. Han verkar vara en drivande kraft. Han berättar för oss att det faktiskt bussas in människor som han guidar runt i byn. Det är lite av ett turistmål. Men hur svårt är det att att slå med lie undrar jag?
-Det är ingen konst att slå med lie, berättar han. Svårigheten är att hålla skärpan på bladet. Det är nog lika svårt för dig att slipa bladet, som för mig att komma ut på internet, säger liemannen med ett leende och fortsätter skärpa bladet i 100 knyck.

Ps. Det finns faktiskt en bok utgiven om Möcklehult. Den heter "Den gamla byn" och är skriven av Peter Nilson. Den är fylld med sagor, sägner och traditioner som han hört berättas under sin uppväxt. Har inte läst den ännu, men det kommer att bli min sommarläsning Ds /jenny

Copyright © 2009 Smålandsbilder.se

1 kommentar: